Restaurang i Attefallshus?

Riktigt små restauranger är vanligare utomlands än i Sverige. Men kanske kan detta komma att ändras. Reglerna för attefallshus gör det möjligt att driva en restaurang på 25 kvadratmeter i sin trädgård, och snart blir det kanske tillåtet att bygga lite större.

Ett attefallshus är en komplementbyggnad om högst 25 kvadratmeters byggnadsarea, som får byggas utan bygglov på en tomt där det redan finns ett en- eller tvåbostadshus. Det finns dock vissa undantag från reglerna om bygglovsfrihet, vilket man kan läsa mer om på https://attefallshussollentuna.se/.

När ordet nämnts i restaurangsammanhang har det hittills handlat om kommentarer om krogars storlek, men inte om restauranglokalen i sig. Det är dock fullt möjligt att driva en restaurang på en yta så liten som 25 kvadratmeter, fråga bara Richard Söderberg i Älvsjö. Han har öppnat en restaurang som rymmer åtta gäster i ett attefallshus i sin villaträdgård. 

Älvsjö

– Jag vill göra något annorlunda och verkligen ge gästerna en upplevelse. Huset är bara 25 kvadrat, så gästerna kan ha en nära diskussion med mig när jag lagar maten och jag kan förklara mer om vad jag gör, säger Richard Söderberg.

Restaurangen har inte öppet varje kväll, utan kommer till största delen att användas som tillagningskök i Söderbergs cateringverksamhet. Några kvällar i månaden kommer restaurangen att vara öppen för gäster.

Större attefallshus, nya möjligheter

Lösningen i villaträdgården visar dock att det är fullt möjligt att driva restaurang på så liten yta. Richard Söderbergs krog kommer troligen att ligga ganska högt prismässigt, men en annan lösning är ju att sälja någon form av snabbmat eller streetfood. Snart kommer det också – eventuellt – att vara möjligt att bygga större attefallshus. 

Det har aviserats att reglerna kanske ska ändras, och att det ska bli möjligt att uppföra komplementbyggnader på upp till 30 kvadratmeter utan att ansöka om bygglov. Dessa byggnader kan vara garage, bostäder, eller kiosker och restauranger. Det är nästan bara fantasin som sätter gränserna när det gäller användningsområden för ett attefallshus, och detsamma gäller ju när det kommer till koncept i restaurangbranschen.