Frukt på jobbet

Finns det något vackrare än frukt? Det är inte så konstigt att så många målar äpplen. Ta bara målaren René Magritte, som målar sina kostymklädda män med både plommonstop och paraply – men så placerar han ett äpple mitt i nyllet…
Många gillar fruktens former, och färger! Många har fukt som motiv på sina tavlor hemma. Och det är kanske inte så konstigt. Frukt är inte bara vackert att titta på, de är goda att äta också. Och ju bättre målaren har varit på att måla av dem, desto mer sugen blir man ju på frukt.

Experiment med frukt

Det har gjorts experiment med frukt versus kaffe på arbetsplatser. Läkaren Michael Mosley ledde flera TV-program som sändes på SVT för några år sedan. Bland annat var det han som inför de den populära 5-2 dieten som gick ut på att man skulle äta fem dagar i veckan och fast två. Folk blev smala som pinnar och dieten blev väldigt populär för viktnedgång.
Men förutom det så gjorde han experiment där han och hans team valde ut en arbetsplats. De valde en arbetsplats, där personalen hade arbetsuppgifter som krävde väldigt mycket koncentration, ett kartritar företag. Där serverade de salvia, frukt, godis och kaffe. En grupp fick bara socker och färgämnen = godis, en annan grupp fick bara kaffe – men inget socker i kaffet, en tredje grupp fick frukt och en fjärde grupp fick ett salvia blad att tugga på (mums…). Experimentet visade att de som fick kaffe eller frukt blev ungefär lika pigga. Godis gav en viss pigghet, men bara en liten stund. Det som gjorde personalen allra mest uppiggad av var salvia – men vem vill tugga på salvia?

Experimentet visar frukt = kaffe

Alltså, personalen blev minst lika pigga av frukt som av kaffe, men här finns en stor skillnad; det finns gott om vitaminer och andra nyttigheter som inte finns i kaffet.

Frukt på jobbet?

Fruktkorg på jobbet – är det nåt att ha? Den frågan hörde jag för ett tag sedan av en medarbetare, som tyckte att frukt var onödigheter, och som inte alls förstod vad frukt på jobbet hade att göra. Frukt var för barn, ansåg personen. Men även om barnen har en fruktstund på dagis, för att de ska få mer energi , så mår även vuxna minst lika bra som barnen av att äta frukt varje dag.