Servera alkohol på restaurang

God mat utan öl, vin och så lite snaps till kaffet kan låta som en omöjlighet. Men du kan inte börja servera alkohol på din restaurang utan tillstånd till utskänkning. I Sverige finns det tydliga regler för servering av alkohol på restaurang och dessa måste du följa när du får ditt tillstånd.

Det går förstås att öppna en restaurang utan alkohol och då handlar det antagligen om en korvkiosk eller lunchrestaurang där det inte finns något behov av alkoholhaltiga drycker. Men här ska vi se lite närmre på vad som gäller om du vill servera alkohol på restaurangen.

Maten på restaurangen

För att få servera alkohol måste det lagas mat i samma lokal som det dricks i. Det ska finnas ett kök där man faktiskt lagar maten. Det går till exempel inte att enbart sälja färdiglagade rätter som värms upp i mikrovågsugn.

Efter klockan 23.00 går det bra att enbart erbjuda enklare rätter som inte kräver regelrätt matlagning.

Alkoholrättigheter

Ej tillåtet att dricka utanför

Något som är väldigt viktigt att förstå är att en restaurang med alkoholhaltiga drycker inte får sälja dessa att drickas på annan plats. Du driver inte en Systembolaget-butik! Gästerna som köper öl, vin och sprit ska dricka detta i samma lokal som de äter i.

Ingen får plocka med sig de alkoholhaltiga dryckerna från restaurangen. Inte ens personalen. För att visa att syftet med servering av alkohol inte är att den ska plockas med ut från restaurangen ska den serveras i glas eller i flaskor som öppnas på plats.

Intressant att notera är att det heller inte går att ta med sig drycker med alkohol och dricka dessa i lokalen. Gäster får inte ta med sig egen sprit, öl eller vin. Ingen får dricka medhavd dryck av detta slag på restaurangen.

Tider för alkoholdrycker

Det finns också bestämmelser om när man får servera alkohol på en restaurang. Den normala tiden är från klockan 11.00 till 01.00. Det kan finnas undantag till denna regel och då ska det framgå i det tillstånd som restaurangen får för att servera alkoholen.

När serveringstiden är ute får personalen på restaurangen inte servera mer alkohol. Dessutom ska alla gäster ha lämnat lokalen 30 minuter efter att tiden för alkoholintaget är över.

Vem kontrollerar att reglerna följs?

Kommunen, polisen och länsstyrelsen har rätt att utföra tillsyn. Det betyder att de kan besöka restaurangen och se vad som finns där. De kan också be om att få se på dokument som styrker att alkohol får serveras och mer.

Den som kommer för att utföra tillsyn måste kunna legitimera sig. Du behöver alltså inte släppa in varje person som utger sig för att vara från polisen för att se över lager och förråd.

Mer än mat och tider att tänka på

Det finns mer omkring reglerna för utskänkning av alkohol att tänka på. Det är till exempel så att en restaurang som erbjuder alkoholhaltiga drycker också måste ha hög brandsäkerhet. Var noga med att följa alla regler som gäller till punkt och pricka. De är till för allas säkerhet!